Languedoc-Roussillon, Frankrijk

Ontdek Languedoc, Roussillon in Frankrijk

Ontdek Languedoc, Roussillon, één van de mooiste regio’s in Frankrijk. Wij geven een overzicht van de mooiste bezienswaardigheden, algemene streekinformatie over Languedoc, Roussillon en de populairste dorpen die je in Languedoc, Roussillon kan bezoeken. Ontdek waarom een vakantiehuis huren in Languedoc, Roussillon écht de moeite waard is.

Streekinformatie Languedoc, Roussillon

De Languedoc-Rousillon is een gekende wijnstreek in het zuidoosten van Frankrijk. Van alle wijnen die Frankrijk voortbrengt, wordt maar liefst de helft in Languedoc-Roussillon geproduceerd. Doordat de regio begrensd wordt door de Rhône-vallei, het Centraal massief, de Middellandse Zee en de Pyreneeën biedt zij gevarieerde landschappen en vakanties aan.  Het departement Hérault ligt aan de Middellandse Zee en is het belangrijkste departement van de regio Languedoc-Roussillon. De hoofdstad is Montpellier. Het departement Gard, met het beroemde Nîmes als hoofdstad, ligt eveneens in het zuiden van Frankrijk aan de rechteroever van de Rhône. De Aude is een departement van de Languedoc, met als voornaamste steden Carcassonne en Narbonne. Hier zit je vlakbij de Pyreneeën, Andorra en de Catalaanse steden.

Bezienswaardigheden in Languedoc, Roussillon

Een belangrijkste en meest gekende bezienswaardigheid in de streek van Languedoc-Roussillon is ongetwijfeld de Pont-du-Gard: een brug van 49 meter hoog met aquaduct die de stad Nîmes van water bevoorraadde. Dorpen en steden die heel wat bezienswaardigheden bevatten zijn Pézenas, Carcasonne en Nîmes. Zo werd Pézenas in zijn geheel als monument erkend. Het rijke verleden van de regio vind je overal terug: in Nîmes getuigt onder andere het amfitheater nog van de Romeinse overheersing en in Carcassonne getuigt de Cité van een Middeleeuwse bloeiperiode. Een van de meest toekomstgerichte steden in Frankrijk is ongetwijfeld Montpellier; een kwart van de inwoners zijn jonger dan 25. De stad staat bekend voor een gewaagde architectuur.

De grootste troef van de Gard is ongetwijfeld het Parc National des Cévennes. Een ruw, maar ongerept natuurgebied van 90.000 ha. Het is een middelgebergte met als hoogste toppen de Mont Lozère (1700 m) en de Mont Aigoual (1565 m). Ten zuiden van de Gard vind je de Petite Camargue, een prachtige moerasachtige streek die je zeker niet mag missen. De Hérault gaat prat op een 80 km lange kuststrook met talrijke lagunes en strandwallen. Daarachter strekken zich laagvlaktes waar wijnstokken en appelbomen het decor bepalen. De Aude, ten slotte, biedt een rijke diversiteit aan fauna en flora, wijngaarden, middeleeuwse en Romeinse geschiedenis, sportmogelijkheden en gastronomie.

Populaire dorpen om te bezoeken in Languedoc, Roussillon

Een fijne stad om te bezoeken is Béziers, een stad gelegen langs de Canal du Midi en die wordt omgeven door bergen en wijngaarden. Een andere leuke uitstap is Gruissan: in het vissersdorpje herken je de typisch Franse en Mediterrane stijl terug. Verder is Cap d’Agde één van de oudste dorpen in Frankrijk die jaarlijks vele bezoekers lokt met zijn 14 kilometer lange zandstrand. In Perpignan kan je de Catalaanse cultuur ontdekken en waan je je soms in Spanje.

De Romeinse keizer Augustus heeft van Nîmes een unieke stad gemaakt en daar blijven nu nog vele schatten van over: het Maison Carrée, het amfitheater, de Tour Magne, de tempel van Diana en de Porte Auguste. Die gebouwen zijn prachtig gerestaureerd en in een uitzonderlijke goede staat zodat je ze allemaal kan bezoeken. Verder staat de stad ook bekend om haar wijnhandel en textiel- en schoenenindustrie. Vanaf de 9de eeuw floreerde Montpellier dankzij de kruidenhandel. Dat merk je duidelijk aan de school voor apothekers, de botanische tuin en een dozijn winkeltjes waar geneeskrachtige kruiden verkocht worden. De stad telt ook een groot aantal adel- en koopmanshuizen uit de 17de en de 18de eeuw met mooie siergevels. Die vind je in de universiteitswijk, in de Rue du Vannau, op de Place Aristide Briand en in de Rue Jean Moulin. Het belangrijkste museum is het Musée Fabre, met schilderijen en beeldhouwwerken. Carcassonne ligt in de wijngaarden van de Aude. De middeleeuwse stadskern Cité van Carcassonne en het Canal du Midi staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vakantiehuizen Languedoc-Roussillon te huur

Een vakantiehuis huren in Languedoc-Roussillon? Ontdek welke vakantiehuizen Languedoc-Roussillon te huur zijn op RelaxHomes.com.

Populair: Hérault, Aude, Lozère, Pyreneeën, Gard.

Foto: Mircea, https://flic.kr/p/cP362N


Geselecteerde vakantie accommodaties